Description

12 Ogos 2019, (Isnin) – Berlangsungnya Program Ibadah Qurban 1440H/2012M bertempat di Masjid Al-Firdaus Kpg. Tunku. Program ini adalah anjuran bersama Kejiranan Mesra Kpg. Tunku dengan JKKK, Masjid Al-Firdaus, PBB, KRT dan PPWS. 8 ekor lembu telah diqurbankan pada hari tersebut.

Program ini merupakan program tahunan di Kpg. Tunku setiap kali menjelang Hari Raya Aidil Adha/Qurban. Seramai lebihkurang 200 orang terdiri daripada peserta qurban dan ahli kariah hadir. Ianya dilakukan untuk menzahirkan kesyukuran kepada Allah atas nikmatNya dengan mengurbankan haiwan qurban untuk dagingnya dibahagikan kepada fakir miskin serta golongan yang berhajat disamping memperingati peristiwa ketaatan Nabi Ibrahim yang sanggup menyahut perintah Allah untuk mengurbankan anaknya Nabi Ismail. Ianya juga dapat menanamkan perasaan kasih sayang antara si kaya dengan si miskin dan menimbulkan semangat bekerjasama, tolong menolong dalam kalangan masyarakat setempat serta menegakkan syiar bahawa agama ditegakkan dengan pengurbanan.

Turut hadir ialah Puan Dyg. Nazima Drahman, Pegawai Kawasan DBKU N7 Samariang, Tuan Haji Awang Sepian bin Awang Juini, Penghulu Kpg. Tunku, KK Dzuraini bin Malek, Ketua Kaum dan Pengerusi Kejiranan Mesra Kpg. Tunku, Tuan Haji Saifuddin bin Senawi selain dari semua pengerusi N.G.O dan penduduk yang lain.

Related Posts

INSIDEN KEBAKARAN RUMAH LOT 52 KAMPUNG SOURABAYA ULU, KUCHING SARAWAK Musibah kebakaran pada 16 ...
pk_kjm@kjmdbku.my
February 18, 2020
KUALA LUMPUR: Taman tema realiti maya (VR) Borneo pertama dijangka dilancarkan di Kota Samarahan, ...
AmmxrDBKU
February 15, 2020
Mari Ngopi pada 28 Januari berakhir dengan maklum balas yang hebat dari para peserta. Encik Qaiyum ...
AmmxrDBKU
February 15, 2020
%d bloggers like this: